Dwie siostry staruszki mieszkają w starym domu w Beira Alta, wybudowanym przez ich ojca naprzeciwko szkoły, w której pracowały jako nauczycielki. Sfotografowany z należnym mu szacunkiem i elegancją w długich statycznych ujęciach, zanurzony w przeszłości, pełen pamiątek i detali Smak crème brûlée opowiada także tę większą historię. Kadr po kadrze, zmieniając perspektywę, twórcy budują mentalną mapę domu, byśmy mogli obracać nim w myślach jak szkatułką ze wspomnieniami. Życie upływa tu spokojnie pod znakiem ręcznych robótek i spacerów po ogrodzie, bez planów na przyszłość, w oczekiwaniu na niewiadome. Ostatnie lata, a może miesiące życia osładza siostrom przyjemność obcowania ze światem, dostrzegania jego walorów. Kiedy zobaczyłem ten dom po raz pierwszy – mówił Hiroatsu Suzuki – przed oczami stanął mi jak żywy dom mojej babki w Kioto, w którym spędzałem w dzieciństwie wakacje. Wielu widzów, oglądając film, miało to samo skojarzenie. To nasza wspólna pamięć, niezależnie od miejsca, z którego pochodzimy.
Filmowiec-samouk i artysta wizualny. Od najmłodszych lat czas spędzał w muzeach i klubach filmowych w Kioto, oglądając klasyczne filmy japońskie i zagraniczne. Po kilku doświadczeniach w obszarze kina niezależnego przeniósł się na Okinawę, gdzie uwieczniał na fotografiach wiejskie tereny. Następnie wyruszył do Europy, by doskonalić swój talent w dziedzinie fotografii i poznawać europejskie kino. Po obejrzeniu kilku portugalskich filmów dotarł do Portugalii. Spotkał tam Rossanę Torres i zaczął kręcić filmy w okolicach Mértoli w regionie Alentejo.
2009 Zielony pas / Cordão Verde / Green Belt (short, co-dir.)
2012 Smak crème brûlée / O Sabor do Leite Creme / The Taste of Crème Brûlée (co-dir.)
2018 Ziemia / Terra / The Earth (co-dir.)
Urodziła się poza Portugalią, z której rodzice wyemigrowali z powodów politycznych. Będąc jeszcze dzieckiem, przeniosła się do kraju i zamieszkała w rodzinnej wiosce z dziadkami. Po rewolucji goździków w 1974 roku dołączyła do rodziców w Lizbonie, skończyła tam studia w dziedzinie sztuk pięknych i kinematografii. Przez kilka lat pracowała jako montażystka. Od 25 lat mieszka w Mértoli w regionie Alentejo, prowadzi wartsztaty dla dzieci i młodzieży z fotografii i wideo. Założyła Entre Imagem, filmę producencką, która prowadzi też działalność kulturalną i edukacyjną.
2009 Zielony pas / Cordão Verde / Green Belt (short, co-dir.)
2012 Smak crème brûlée / O Sabor do Leite Creme / The Taste of Crème Brûlée (co-dir.)
2018 Ziemia / Terra / The Earth (co-dir.)